loveliess

nur jr (109) sahabat (103) mesti cuba (94) fesen (86) wedding (83) nur jr2 (69) luahan (67) naikbulan (53) segmen blogger (50) GSF (48) cuti-cuti (46) blogger (45) review (43) perkongsian (42) nur's family (37) HCS (36) birthday (34) usrati (29) anggun rapi (27) jktbdo (27) bon appetite (25) challenge (25) 2ndpregnancy (24) aktiviti keluarga (21) his (18) komuniti (18) berklinik (16) 3rdpregnancy (15) asean (14) breasfeed (14) brunei (14) petua (13) sisterlove (13) aima (12) baby sling (12) cintaku (12) mine (12) tawau (12) HFW (10) beaufort (10) nurjr3 (10) weekender (10) Singapore (9) charity (9) fleam (9) nur jr3 (9) ocassion (9) sgsis (9) blogenhancement (8) Bandung (7) Jakarta (7) azam (7) promosi (7) shopping mall (7) suka-suka (7) Johor Bharu (6) accomodation (6) award (6) berpantang (6) kuala lumpur (6) kuching (6) raya2013 (6) menang (5) ranau (5) usahawan tudung (5) Joho (4) babyneeds (4) cloth diaper (4) labuan (4) mengidam (4) pregnancy (4) putatan (4) sandakan (4) uss (4) 2013 (3) beauty (3) curhatmama (3) engagement (3) souvenir (3) syawal (3) tarts (3) tugasan (3) zalora (3) Blogshop (2) accessories (2) bayicomel (2) biografi (2) blabla (2) demam (2) header (2) health (2) history (2) homesweethome (2) idol (2) kulintangan (2) kundasang (2) mama patch (2) mekap (2) movie (2) ole-ole (2) papar (2) parenting (2) pemenang (2) penampang (2) random (2) soaljawab (2) syawal2010 (2) teratak (2) usrati.funerals (2) whatsapp (2) workingmama (2) zumba (2) 2012 (1) Bukit Tinggi (1) ButtonLIKE (1) Danga Bay (1) HCSsdk (1) Kota Belud (1) Mirc (1) Pahang (1) RNR (1) SGF (1) Tamparuli (1) akikah (1) alergik (1) anniversary (1) app (1) bank (1) befrienders (1) boiboi (1) bookreview (1) breaking news (1) breastfeedingjourney (1) churpchurp (1) cousins (1) cubatrytest (1) cukurjambul (1) event (1) facebook (1) free (1) holiday (1) hotel (1) ic (1) johorpremiumoutlet (1) kaamatan (1) kinarut (1) kitten (1) komen (1) kota kinabalu (1) kudat (1) library (1) lok kawi (1) luyang (1) makeup (1) marriage (1) meeting (1) merdeka2013 (1) music (1) novel (1) nuffnang (1) nurjr1 (1) onlinegames (1) pilihanku (1) pnshq (1) pottytraining (1) puasa (1) radioamateur (1) rakanradio (1) ramadhan (1) raya 2011 (1) raya2010 (1) recipe (1) result (1) ringkasan (1) sabah (1) sales (1) sarawakculuturalvillage (1) seni (1) setem (1) shoppaholic (1) tanjung aru (1) tuaran (1) tudung2u (1) tumbuh gigi (1) tunehotel (1) tyra (1) unitar (1) upustaka (1) watermark (1) weston (1)

Thursday, December 27, 2012

3rd Pregnancy: 19 Weeks

Assalamualaikum wbt

Hari ni nak berkongsi pasal pregnancy journey lah pula..

Alhamdulillah hari ini saya selamat berklinik sesi berjumpa doktor.  Buat pertama kalinya saya melihat si "baby" bergerak secara live melalui monitor..teringin mau ambil gambar dia tapiii...segan bah..nnt apa kata doktor..Insya Allah ada rezeki mau ke klinik swasta lah ambil 1st baby picture ;) 

Tidak banyak soalan yang saya utarakan sebab setakat ni tiada juga masalah..the only thing saya tanya ialah pasal minta surat kebenaran dari doktor untuk naik flight. Doktor cakap nanti mau jalan baru minta kebenaran. i was like bah oklah kalau begitu hi hu..

Cerita pasal fly during pregnancy neh.. ada komen dari Niena Rizal

Aima, boleh fly ke tak, itu hal pertama dlm negara. Tp ada 1 hal melibatkn negara luar, pregnant 7mth tdk d benarkn masuk ke negara jiran sinun. CiM cdgkn elokla di pospone percutian ke USS Mac nnti, takut akn ada kesulitan d pejabat emegresen nnti. Tp nnti klau ke jb, caling2 yep. Nak tumpang baby kt umah pown boleh. Kannn..bw baby gi USS bukan dia bleh wat apa pown. on 2nd trimester: I am pregnant.Can i fly?


Ada rasa lemah semangat sudah ahaha..but then kalaulah kalau tidak dapat melepasi border Singapore then nda apa kita pegi bercuti dalam Msia ja lah..Johor kan luasss betul tak? kih3x

Ok itu kita rancang kemudian... sambung cerita pasal pregnancy journey...

Baru-baru ni saya sudah beli album...he he lama sudah mau buat album ala buku skrap ini..tapi itulah sudah smp anak mau masuk 3 masih juga nda buat..nasib lah ada belog yang mencatat semua perjalanan kan? so bolehlah merujuk kepada belog. Tapi album masih kosong kih3x..tengah berusahalah ni untuk mengisinyaa

Baby sekarang dah bergerak aktif.. kejap-kejap dia macam vibrate.. kejap-kejap dia macam tendang-tendang gtuu..

so mau share ini dengan korang semua..

sedikit report tentang "baby"

Persediaan menyambut baby tu suda mulai dibuat...ada orang cakap nda boleh telampau awal kan..? tapi nda apalah be positif ja..kita berusaha at the end tuhan juga yang tentukan..

Dari segi supplement atau sewaktu dengannya:

Rutin saya seawal pagi dimulakan dengan minum air zam-zam..ini bukan petua..hu hu kebetulan masa mengandungkan Danish dulu saya amalkan minum air zam-zam ni masa mau dekat bersalin. Hasilnya alhamdulillah sakitnya contraction tu nda lama..tup tup keluar sudah.. jadi berharap sangat dengan izin Allah anak yang ke 3 ini pun di permudahkan urusan dan mengharap keluarnya nanti penyakit kuning tu tiada kalau ada pun nda tinggi macam abang-abangnya

Makan supplement dari klinik sahajalah setakat ini

Makan Supplement Susu Kambing

Minum Susu anmum (* malas sungguh nak minum susu hu hu hu)

Minum air yang banyak..alhamdulillah challenge minum air ni tiada masalah sudah!

hmm apa lagi ya..?!

Rasanya setakat itu sahajalah post untuk hari ni..hehe nanti kalau ada tambahan kita cerita lagi..di akhir entri tataplah gambar kami berempat(yang ke 4 tu dlm perut je) temankan budak-budak ni main di playground 1st time lah kawal dua budak sekali di playground..hu hu nervous dan tawakkal masa ni..sebab risau juga kan terlepas pandang..alhamdulillah Allah permudahkan riadah petang kami tadi ;)


So see you next post...xoxo



23 Kata Kamu:

Chic Na said...

holiday kat johor pun best. hihi..

nik ros said...

moga semuanya selamat yea.

dya bunga said...

bercuti kt kl lh.hihi

are_lin@yu said...

wahh tak sabar plk..baby girl plk kot kali ni..hiihi

wan nurul hezrina said...

semoga baby n mummy sama2 sihat insyaallah=)

Deqla manjew said...

perot dah membesar la eh.? nti snap la pic.. nk tgk..suka tgk ibu ngandung ni..comel...hihi

etuza said...

serius nak bincang dengan Naima, boleh tak tolong belikan air zam-zam ni, kat keningau selalu tak ada air zam-zam ni, nak yang orignal ya, berapa harganya dan kos pos tu tak apa lah biarlah saya yang bayar ya.

etuza said...

nak amalkan meminum air zam2 ...tapi selalu tak ada lah, bila baca entry naima meminum air zam2 teringin nak minta di sana...nanti kalau setuju bincang dgn suami dan tolong bagi info ya di ruang komen Pesona Blog

lelamaisara said...

rindunye saat mengandung...sonok...

deq's qienz said...

take care sis..sronokla tgk ibu ngandung..teringin saya :)

Mrs Velentine said...

bah jaga kesihatan baik2 ar kak..bah bila kita mau jumpa ni..hehe

the malay male said...

harap kandungan sihat sihat sahaja

Khairun Solehah said...

wah, semoga baby dlm kandugan,sihat2 selalu =)

LYAfrina said...

tahniah dear... take care ye.. jaga kesihatan baby & mama baby skali

Misya Mialen said...

Oh.klu gitu amal air zam2 la aku ma;)

Cinta Misteri said...

Hohoho.....wahhhh mmg mau fly ya aima. Kat jb ada legoland. Best jugak, kat keliling legoland ada hello kitty, bob the builders & geng. Best jugak bahhhh. Zoo johor walaupun nmpk suram, tp sebenarnya ada byk aktiviti menarik kt dlm. Masuk pown murah jaaa bah.

Paris tower dah smpi. TQ yea darling. Nnti CiM up n3, special punyaaaaa....

kinara kinatara said...

hope u can fly kak:)

huhu..mau juga bah itu aiskrem..:)

Misz Mieza said...

Semoga dipermudahkan segalanya.. In Sha Allah.. =)

CathJ said...

kalau takut naik flight gi singapore... turun p johor and masuk cara drive lah... :)

congrats on your 3rd pregnancy ya... :)

Lyaa Suriany said...

alhamdulillah akk
tahniah

Dayana Bahar said...

semoga ibu dan baby sihat2 aje ye,.

9n0L4 said...

cptnye dh 19 mgu ehhh. mesti dh nmpk perut sikit kan. ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

semoga semuanya dipermudahkan yer sis

Hot Pick!

Kaching

Related Posts with Thumbnails