Monday, March 15, 2010

BALIK KAMPUNG – KG LUBOK.WESTON,BEAUFORT


Balik kampong Yeh Yeh Balik kampung !!!

..Sungguh teruja hati ini kerana sesungguhnya saya tidak mempunyai kampung halaman sendiri. Kawasan yang saya tinggal sekarang ni pun ‘Kampung’ juga taaapi nda la rasa suasana kampungnya..ya la kampung yang dekat dengan Bandar, aktiviti penduduk pun sudah ke’bandar’an belaka..contohnya adik –adik saya banyak menghabiskan masa lapang d KK..heh..saya pun juga ngeh ngeh ngeh..putatan KK bukannya jauh heh.. so bleh imagine kan..?!

So, suasana kampung halaman kesayangan ku ini amatlah jauh berbeza dari ‘kampung’ yang saya diami..struktur rumah ja pun jauh berbeza..rumah d kampung selalunya besar-besarkan ..? begtulah rumah kesayanganku…motifnya nda pula bertanya tapi rasionalnya kan..supaya senang seluruh keluarga berkumpul dalam satu rumah..kan? kan? Kan?..

Inilah dia rumah kesayangan saya d kampung..rumah ni adalah antara rumah tertua d kampung tau..hmm tp ni rumah berapa kali suda la renovation taaaaaaaaapi masih ada juga kesan-kesan ‘rumah lama’.. saya suka juga mo berkongsi dengan kamu interiornya tapi atas dasar privasi tidak dibenarkan ja..so tingu dari luar ja la k..boleh ?!

Rumah yang besar ini Cuma didiami oleh bapa dan mama mentua dan dua adik iparku yg kecik J..tiga -anak yang lain..sumanya pergi merantau..nsb la nda jauh..nun 2jam lebih ja perjalanan..Semuanya d Kota Kinabalu, sayang ja la yg kerja d Beaufort..tp kalu bz nda juga balik kampung..stay d Beaufort ja then balik KK *tingu anak bini..wii itu kami*…ada juga alasan mo balik kampung kan..?! tapi kadang-kadang rumah ni meriah juga dengan kehadiran..anak-anak buah J..

So aktiviti?..aktiviti d kampung nda la banyak utk kami anak beranak [saya dan nur jr]..mo tlg buat kerja rumah..nur jr ni mmg susah mo d kasi tinggal..asyik bekepit ja..so sementara tunggu kesayangan pulang dr kerja..kami buat la aktiviti yg mmg selalu kami lakukan..he he he..tengok tv, tidur, main dan makan he he he..mau on9 tiada internet..mau kemas rumah…nur jr asyik berkepit..mo masak..mentua udah masak *bertuah kan saya*.so itu ja’ la yg kami buat seharian he he he he….

Dayang yang selalu menemani


cni best lepak..berangin


selepas berpuluh-puluh tahun..akhirnya kami menikmati jalan tar ke kampung

1 Kata Kamu:

Anonymous said...

A Weston girl used to melt my heart... but she's sooooo annoying now!

Hot Pick!

Kaching

Related Posts with Thumbnails