loveliess

nur jr (109) sahabat (103) mesti cuba (94) fesen (86) wedding (83) nur jr2 (69) luahan (67) naikbulan (53) segmen blogger (50) GSF (48) cuti-cuti (46) blogger (45) review (43) perkongsian (42) nur's family (37) HCS (36) birthday (34) usrati (29) anggun rapi (27) jktbdo (27) bon appetite (25) challenge (25) 2ndpregnancy (24) aktiviti keluarga (21) his (18) komuniti (18) berklinik (16) 3rdpregnancy (15) asean (14) breasfeed (14) brunei (14) petua (13) sisterlove (13) aima (12) baby sling (12) cintaku (12) mine (12) tawau (12) HFW (10) beaufort (10) nurjr3 (10) weekender (10) Singapore (9) charity (9) fleam (9) nur jr3 (9) ocassion (9) sgsis (9) blogenhancement (8) Bandung (7) Jakarta (7) azam (7) promosi (7) shopping mall (7) suka-suka (7) Johor Bharu (6) accomodation (6) award (6) berpantang (6) kuala lumpur (6) kuching (6) raya2013 (6) menang (5) ranau (5) usahawan tudung (5) Joho (4) babyneeds (4) cloth diaper (4) labuan (4) mengidam (4) pregnancy (4) putatan (4) sandakan (4) uss (4) 2013 (3) beauty (3) curhatmama (3) engagement (3) souvenir (3) syawal (3) tarts (3) tugasan (3) zalora (3) Blogshop (2) accessories (2) bayicomel (2) biografi (2) blabla (2) demam (2) header (2) health (2) history (2) homesweethome (2) idol (2) kulintangan (2) kundasang (2) mama patch (2) mekap (2) movie (2) ole-ole (2) papar (2) parenting (2) pemenang (2) penampang (2) random (2) soaljawab (2) syawal2010 (2) teratak (2) usrati.funerals (2) whatsapp (2) workingmama (2) zumba (2) 2012 (1) Bukit Tinggi (1) ButtonLIKE (1) Danga Bay (1) HCSsdk (1) Kota Belud (1) Mirc (1) Pahang (1) RNR (1) SGF (1) Tamparuli (1) akikah (1) alergik (1) anniversary (1) app (1) bank (1) befrienders (1) boiboi (1) bookreview (1) breaking news (1) breastfeedingjourney (1) churpchurp (1) cousins (1) cubatrytest (1) cukurjambul (1) event (1) facebook (1) free (1) holiday (1) hotel (1) ic (1) johorpremiumoutlet (1) kaamatan (1) kinarut (1) kitten (1) komen (1) kota kinabalu (1) kudat (1) library (1) lok kawi (1) luyang (1) makeup (1) marriage (1) meeting (1) merdeka2013 (1) music (1) novel (1) nuffnang (1) nurjr1 (1) onlinegames (1) pilihanku (1) pnshq (1) pottytraining (1) puasa (1) radioamateur (1) rakanradio (1) ramadhan (1) raya 2011 (1) raya2010 (1) recipe (1) result (1) ringkasan (1) sabah (1) sales (1) sarawakculuturalvillage (1) seni (1) setem (1) shoppaholic (1) tanjung aru (1) tuaran (1) tudung2u (1) tumbuh gigi (1) tunehotel (1) tyra (1) unitar (1) upustaka (1) watermark (1) weston (1)

Sunday, April 6, 2014

Cuti-Cuti Kuching: Thank You

Assalamualaikum wbt


Hari ini nak post cerita yang dah expired. Pasal trip to Kuching haritu. It was my 1st trip to Kuching saya booked tiket bulan November 2013 untuk trip Februari/Mac 2014 sempena gaji pertama saya keh3x. So dalam beberapa bulan itu saya asyik google dan baca belog orang bercuti ke Kuching dan kadang-kadang tanya kawan yang tinggal dan pernah tinggal di Kuching. Tapi saya selesa terus membaca belog sebab ada gambar keh3x dan bila ada kemusykilan saya akan hantar emel pertanyaan. 

Alhamdulillah mereka ini adalah mereka yang baik hati reply emel saya. Walaupun akhirnya saya pilih perkhidmatan orang lain tapi saya hargai bantuan mereka ni tau.

1. http://www.nadiafarahida.com/ ( Rujukan penginapan dan transportation )
2. http://mystrawberi.blogspot.com/  ( Rujukan transportation )

Next nak kongsi info ke Pasar Serikin. Sepanjang saya menggeledah belog percutian ke Kuching tiada yang menggunakan shuttle ke Kuching. Kebanyakannya memandu sendiri. Saya tertanya-tanya juga kalau ada  shuttle ke sana tapi tidak jumpa. Sebenarnya cik Minah ada sertakan emel tapi saya tak perasan. Dah balik baru perasan. 

Ini pula info yang saya dapat kat dalam bilik hotel menginap sepanjang percutian di Kuching hari tu.


Harap Membantu :)
Kami ke Pasar Serikin memandu sendiri. Rujuk di entri  dan entri percutian kami di kuching boleh rujuk di sini

Kalau ada pertanyaan tentang percutian saya ke Kuching boleh emel saya di tsukinano@gmail.com kalau boleh saya bantu, saya bantu k :) 

Last but not least ada tak daripada korang yang pernah pergi Fraser Hill by Comuter dan Gua Niah? Boleh tinggalkan komen atau emel saya. Thank Youuuu

oklah See you next post! xoxo

Tuesday, March 18, 2014

CutiCuti Kuching: Muzium Kucing, Muzium Sarawak, Waterfront, Clock Tower, Brooke Monument & Former Courthouse




Assalamualaikum wbt

Hai.. ini adalah entri untuk hari terakhir kami di Kuching. Hari terakhir hujan renyai-renyai di awal pagi, Kami mulakan pagi kami bersarapan di Warung Nusantara. Bu Aida yang request di sana sebab selera dia ngam pula di situ hehe.. Lepas breakfast kitorang bergerak ke Muzium Kucing

Muzium Kucing, Dewan Bandaraya Kuching

Berbekalkan GPS dan Waze dapat juga kami jumpa muzium neh..Dia terletak di Dewan Bandaraya Kuching.

Entrance -- FREE
Camera dan Camera hp dikenakan caj :)
This is soo cuteee :)

Di dalam ni banyak sangat penerangan tentang Kucing. saya pun nda baca satu-satu saya tengok gambar ja. Ada yang saya minat saya baca lah macam gambar di bawah ni :)

HaH?!! 
Mati-mati selama ni saya ingat catwalk tu mcm mana kucing berjalan. So kononnya model tu berjalan ikut cara kucing berjalan.. well daripada yang saya faham rupanya catwalk tu merujuk kepada pentas peragaan bukan macam mana model berjalan.. barulah sayaa faham hehe.. 

Ini Anne Frank. She is Jewish Girl. 
Kehidupan beliau sepanjang persembunyian menarik minat saya. How i wish i can go visit her place. Mau tengok sendiri tempat persembunyian beliau. pernah tulis pasal dia ni sini dan di sini So apa kaitan si Anne ni sama Muzium Kuching ? Dia adalah antara mereka yang menyukai kucing juga lah.. fyi Anne ni sukakan kucing tahap masa bersembunyi pun ada juga dia pelihara kucing.





Antara bangunan yang saya nda sabar-sabar mau pegi sebenarnya. Cantik bah bangunannya. Bangunan ni bangunan lama.. tapi dibaik pulih juga lah..bayangkan the oldest museum in borneo k.. dari tahun 1891..fuh mesti mau pegi sini..dalam ni nda boleh begambar, saya pun curi-curi ambil gambar

The ground floor of the museum holds the natural history collection and specimens of Sarawak fauna - reptiles, mammals, birds, etc, all expertly prepared and mounted for display. The west wing of the museum houses Shell exhibition - petroleum industries of Sarawak.

The first floor displays exhibits of ethnographic artifacts such as models of longhouses of the various ethnic groups in Sarawak, musical instruments, various kinds of fish and animal traps, handicrafts, models of boats and others.

hiasan siling dan dinding
tangga ke tingkat atas..masa ni saya di tingkat atas
Masa kat tingkat bawah ada satu nda tau replika atau memang babi hutan yang kena awet dia gantung di dinding.. kalau ikut ketinggian of course lah nda terjangkau tapi kalau excited sampai terangkat tangan konfom tersentuh kah3x.. husband saya kan ada habit angkat anak kat atas bahu..nasib saya sempat nampak cos babi tu betul2 atas kepala dia..kah3x.. kalau tidak haaaaah satu kerja lagi mau cari tanah.. itupun kalau babi tuh ori kan..so be careful sajalah masa melawat muzium :) jangan teruja sangat k..nama pun muzium of courselah dia mo tunjukkan semua benda yang ada di kawasan tuh 

Lepastu kami keluar dan berjalan-jalan di muzium berhampiran. Di seberang ada muzium sarawak yang baru. Tapi kami nda pegilah sebab masa nda cukup.. tapi sempat ambik gambar sama jejantas yang cantik nih..

btw sepanjang kami di sana kami cakap sabah jak. cakap melayu kasi bunyi2 ja slang local.. tiada juga masalah mau turunkan harga ok saja pun alhamdulillah..lagipun diorang pun belasah saja cakap bahasa local sama kami..masih boleh faham juga hehe..konfiden jak reply hehe..

Ukiran Buaya yang Femous Amos yang sebelum ini ku sangka cicak hmm 
Ini pun muzium juga 
kerusi cantik!
Selesai muzium kitorang balik untuk check out! kalau sempat nak pegi Main Bazaar last minute shopping!! So berdepan dengan Main bazaar nih waterfront. So singgah jap waterfront ambik view nih

Main Bazaar & Waterfront

Bangunan Dewan Undangan Negeri
Fort Magherita
Ok agak kecewa sebab nda dapat terjah fort magherita padahal seberang sungai ja sudah :( tapi ada juga macam fort magherita di seberang sini hehehe

i  love the building
Siap ambil gambar terpandang pula seberang jalan bangunan cantik lagi dan ada tugu raja brooke juga!

Brooke Monument

clock tower and former courthouse

Berakhirlah percutian kami di Kuching..siok juga lah cuti walaupun pelbagai ujian sepanjang percutian but alhamdulillah kami ok :) then kawan-kawan yang suka dengan bangunan lama datang lah p sini.. macam mau revisit lagi hehe..tapi tunggu ada tambang murah lagi hehehe dan next time mau stay dekat waterfront hehe..

So saya akhiri entri dengan gambar ini keh3x


Selesai sudah menyahut cabaran Tahun Melawat Malaysia 2014 di Kuching, Sarawak hehehe.. sedang berkira-kira dan mengira-ngira budget utk destinasi seterusnya hmm tapi belom fikir lagi di mana :D.. oklah that's all see you next post, xoxo

Friday, March 14, 2014

Cuticuti Kuching Giveaway: Senarai Nama Pembaca Bertuah

             *ENTRI MELEKAT,  SKROL UNTUK ENTRI TERKINI*


Assalamualaikum wbt

Haaiiii

Hari ni nak umum pembaca bertuah yang telah berjaya mendapat souvenir dari Kuching. !yey Thank You kepada kawan-kawan yang join. Sangat-sangat menghargai sokongan korang. ..

So imbas semula soalan hari itu.


Soalannya: 
Baju etnik apakah yang dipakai oleh Nanesh dan Nanel ?


JAWAPAN:
Orang Ulu

Jawapan adalah berdasarkan jawapan yang diberikan akak yang bertugas pada hari itu ya. Jadi kalau jawapan selain "orang ulu" sekiranya betul pun saya masih ambil kira jawapan akak tuh. sorry guys huhuhu...


so mereka inilah yang menjawab dengan jawapan yang tepat:

satu hadiah penghargaan untuk seorang blogger lagi

walaupun jawapan nda tepat tapi dia baik hati share link percutian di sarawak di link ini:

So kepada penama-penama berikut sila tinggalkan emel address di ruangan komen ataupun boleh hantar Nama, No telefon dan alamat surat menyurat ke emel saya: tsukinano@gmail.com

Sekali lagi.. TERIMA KASIH..xoxo




Hot Pick!

Kaching

Related Posts with Thumbnails